Regisztráció


Belépés

Azzal kezdjük, hogy feldaraboljuk a hozzávalókat. A receptben ismertetett mennyiségekkel dolgozva kb. 14-15 db. 720 ml-es üveg szósz lesz. Ez az étel gyakorlatilag már a készétel kategória. Csupán annyi a dolgunk, hogy a felcsíkozott megpirított csirkemellekkel összerottyantjuk a mártást és kész is van. A megszokott bolti Uncle Ben’s ízei vannak felturbózta , némi olívabogyóval, csemegekukoricával és gombával. Fantasztikusak az ízhatások.

📜Íme a recept: 6 kg paradicsomot gyorsvágón összevágok és a tűzre teszem, amikor már pép , vagy 3 dl t kiveszek későbbre. Hozzáteszem a 1,5 kg paprikát vékonyra vágva, a 1,5 kg vöröshagymát. 1 kg sárgarépát karikára vágva(vékonyra).

Forralom kb 10 percig beleteszem a 0,5 kg sampi gombát felvagdalva a 0,5 kg csemgekukoricát, 3 doboz ananászt lé nélkül, 3 csomag olívabogyó levével együtt. 0,5 dl 20 % os ecet, 10 evőkanál cukor, 1 csomag bazsalikom 2,5 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál só, (ízlés szerint) , 8 cikk fokhagymából pép, 1 teáskanál őrölt feketebors . Együtt főzöm kb 30-35 percig. Nyáron minden megvan a készítéséhez, tárazzunk be belőle! A nyárikonyhában érdemes készíteni, azért pepecsebb munka de megéri!!

Az elején kivett paradicsomot a tűzre teszem, beleteszek 4 evőkanál kukorica keményítőt, habverővel pépesítem. Beleteszem a fazékba még kb 10 percig főzöm. Nagyon kellemes állagú, bársonyos levet kapok. Ízlés szerint utánízesíthető, tetszés szerint. Üvegezem, zárom, befőzőautomatába teszem, hőkezelem 180 percig 100 C on.

  • Tipp: Balzsamecettel finomabb aromákat kapunk, de az egésznek a pH ját tartani kell! 4,1-4,2 !! A 0,5 dl 20 % os eceten felül tehetünk bele esetleg citromsavat a megfelelő pH eléréséhez.

A recept kb 16 db 0,5 literes üveg!!

4 hozzászólás érkezett ehhez a bejegyzéshez: Uncle (Beans) Alex módon, a nyárikonyhában! (2)🍅🍄🥕

  1. tekibreki81 ezt írta:

    Kedves Sándor!
    Arra volnék kíváncsi, hogy befőzőautomata nélkül hogyan módosul a recept? Főként azértis kérdezem mert én balzsamecettel készíteném. Erre vonatkozólag is kellene pontosabb infó, hogy mennyi kerüljön bele a szószba?
    Köszönettel: Flösser Zsuzsanna

    • Kovács Sándor ezt írta:

      Csak minimum automatában javaslom v kuktában. Tartani kell a 100C ot végig, ezt méricskélni nagyon babrás. A balzsamecet jó ötlet és jó ízt is ad neki, de ilyenkor a pH ját le kell vinni 4,1-4,2 re.Mindenképp biztos hőkezelést ajánlok! Automatában savasítva is 3 óra.

      • tekibreki81 ezt írta:

        Köszönöm szépen a választ! Mivel automatám nincs, a kukta pedig elég macerás így szerintem egyelőre sajnos lemondok a tartósított mártás elkészítéséről. Első körben friss fogyasztásta, kóstolásra viszont megpróbáljuk!

        • Kovács Sándor ezt írta:

          Köszönöm, hogy vàlaszoltàl. Làbasba, vizes dunsztba is el lehet tenni, csak ùgy maceràsabb. Estleg ha kìvàncsi vagy, èrdekel, megìrom a mikéntjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Készítette