Regisztráció


Belépés

Januárban szedtem a kertben! Csodálatos ízű tarlórépa zsíros kenyér, egyéb ételek mellé nagyon finom. Fontos téli vitaminforrás! Érdemes vetni ha van egy kis kerted, gondozást keveset igényel, viszont szereti a vizet!

Júniusban már lehet vetni, 40-45 nap alatt 30-35 dkg os répák nőnek!! Háromszor is lehet vetni egy évben, nem ritka az 5-7-10 kg os répa! Íze mint a friss hónapos retek és ezért kimehetsz télen is ha kedved támad enni belőle. Vitaminok, ásványi anyagok tárháza, mellesleg nagyon finom.Nem kell a primőr ha okosan gazdálkodunk otthon. (most volt az új rekord, ha jól emlékszem 28 kg os répa volt!)

Régen előszeretettel állatok téli takarmányozására használták. Vitamintartalmától kevésbé lettek betegek, mivel télen alig tudtak friss dolgot adni az állatoknak.

Felhasználása rendkívül sokoldalú!

  • Legyalulva savanyítani mint a káposztát a hordóban, így télre eltenni
  • Főzeléknek
  • Fermentálva (2-3 % os sóoldatban)
  • Nyersen mint friss zöldség
  • Van ahol rétesbe is teszik

Amennyiben rajtam múlna bevezetném a gyermekétkeztetésbe mint téli vitaminforrást illetve savanyúságként mert gyermekeink nagyrészt csak a bolti csemegeuborkát ismerik. Idős emberek étkezésében reszelve nagyon jól felhasználható! Erdélyben reszelve főzeléket, rétest is csinálnak belőle. Időseknek is ajánlom, reszelve, szükség esetén pürésítve botmixerrel meg tudják enni.

A magja beszerezhető a gazdaboltokban..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Készítette