👩🏽🍳
Minden télen szoktam füstölni csirkecombokat, amit utána vákuumozva lefagyasztok 3-4 db ként. Füstölni keményfákkal, akác, bükk és gyümölcsfák fűrészporával szoktak. Most bükkfa volt az alap és ment rá megggyfa fűrészpor és kukoricaszemek.

Füstölt csirkecombok
Én hideg füstön füstölök, ez olyan 18-20 C os hömérsékletet jelent. Utána azért vákuumozom, hogy a fagyasztó ne vegye át a füstölt illatot. Közel 40 órát füstölődött a csirke. Mihez használom?? Babokhoz, káposztához, káposztás bab hoz de a füstölt húsleves is finom!
Én a combokat, sajtokat, tojást rácsokon füstölöm. Elképzelsz egy fém szekrényt, annak az aljába teszem a fűrészport, rácsokon megy rá adott setben a csirkecomb 11 kg. Nálam ez egy szekrény smoker azaz BBQ füstölő csak ilyenkor nem faszénnel 110 C on működik. Előtte régi fém öltözőszekrényben füstöltem, a is teljesen jó!
- A házi egyszerű füstölésre végül is sok minden megfelel. Rossz hűtővel kezdtem, sőt TV -s dobozzal,, alá tettem a sajtokat, tojást – pár helyen kilukasztottam és működött is. A hideg füsthöz sok minden megfelel, nincs parázs, láng stb. Viszont ne használjunk kezelt – festett fadobozt, olajos hordót stb. Füstölésnél nem kell fetétlen nagy beruházásban gondolkozni!
- A füstgenerátor az fontos, ez otthon is készülhet ha valaki ügyes kezű (én nem). A neten utána kell nézni.
- Füstölhetünk, gombát, fűszerpaprikát, húsokat, sajtokat, zöldségeket, tojást. Nagyon finom ízeket visz az ételeinkbe, fontos a konyhába szerintem.
- A füstgenerátor biztos és gyors beizzítása : Tojáskartonból leszakítunk egy darabot ezt a generátor elejére tesszük, utána a fűrészpor, ez a papír csak izzik de lassan és beindítja a fűrészporunkat. Nem kell őrizni, ránézni csak ha kész beszedni a termékünket ami sokal finomabb mint a bolti és olyan mértékben füstöljük mint a szánk íze.
Vélemény, hozzászólás?