Az üvegekbe (3l), 2 mokkáskanál mustármag, 2 teáskanál őrölt rozmaring, 2 teáskanál tárkony, 3 zúzott fokhagyma. A zöldségek vegyesen, vöröshagyma, brokkololi, sárgarépa, gyökér, tök 4 cm es tönkökre vágva, zöldparadicsom. felöntöm 3 5 os sóoldattal.

Konyhamelegen tartom, tálcán kb 12-14 napig, lecsavart üvegben. Ezután meg lehet kóstolni de minél tovább áll, már utána hűvösön, annál finomabb és egészségesebb.

A tartósítószer mentes konzerválás, ősi módszer! A fermentálás!

Nagyon könnyű és egyszerű elkészíteni, így gyorsan készíthetünk tartósítószer nélküli savanyúságot és ecetet sem kell használnunk! Gyerekeknél időseknél az étrendben mindenképp alkalmazzuk! Így az idősgondozásban, várandósoknál is nagyon ajánlott! Rengeteg vitamin van benne és nagyon jó immunerősítő!

  • Készítés: (ált. recept) A kimosott üveg aljára én kaprot szotktam tenni, tetszés szerint zöldfűszereket, (bazsalikom, oregano, kakukkfű, izsóp stb). Mustármag, ízlés szerint koriandermag. Zöldségek,, karfiol, brokkoli rózsáira szedve, sárgarépa,gyökér egész vékony karikára, ha van uborka félbevágva,, káposzta, kelkáposzta,stb. Felöntjük 2 v 3 % os sóoldattal.
  • A tetején csak 1-1,5 cm légrést hagyunk, leszorítjuk, hogy a víz teljesen lepje el!!!! Befőttes lapkával lezárjuk az üveget!
  • Fontos konyhameleg helyen tartani és egy tálcát tenni alá mert valószínű futni fog.
  • Reggel és este nyissuk meg a tetőt, utána szorosan zárjuk vissza.
  • 10-14 nap múlva már finom, ezután már hűvös helyre kell tenni és ahogy telik az idő egyre más és jobb íze lesz!
  • Kizárólag jódmentes sóval készítsük!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Válassz alkategóriát
category
61eb2179923aa
1
1
Loading....
Készítette